Download brosuri

Activitate suport

Newsletter

Abonati-va la newsletter-ul nostru pentru a afla cele mai noi informatii legate de echipamentele medicale si proiectele dezvoltate de GADA Group Romania.

Certificari

Tratamentul varicelor cu laser endovenos la Spitalul Euroclinic

In intervalul 4 - 5 aprilie 2011, o echipa condusa de Dr. Zbigniew RYBAK – Specialist in Flebologie, Specialist in Chirurgie Generala si Chirurgie vasculara si co-fondator al Societatii Poloneze de Flebologie – a realizat primele cinci interventii de tratament al varicelor cu laser endovenos DIOMAX in cadrul Spitalului Euroclinic, spital care face parte din Reteaua Privata de Sanatate Regina Maria. Evenimentul a avut loc cu sprijinul companiei Radius Medical, distribuitor exclusiv al echipamentelor medicale KLS Martin in Romania, iar din partea Spitalului Euroclinic au participat As. Univ. Dr. George JINESCU – medic primar chirurgie generala, Dr. Rurac STANISLAV – medic primar chirurgie vasculara si Dr. Cornelia CHIDIOSAN – medic rezident.

Pentru doi dintre cei cinci pacienti, interventia a fost efectuata la ambele picioare. Rezultatele post-operatorii au fost excelente, pacientii fiind incantati de faptul ca au fost tratati de varice printr-o metoda minim invaziva, fara anestezie generala, fara dureri post-operatorii, fara cicatrice, cu posibilitatea de a-si relua activitatile obisnuite imediat dupa interventie.

Varicele sunt dilatatii permanente, sinuase si ampulare ale venelor subcutanate. Termenul “vena varicoasa” se refera in mod obisnuit la venele membrelor inferioare – acestea prezinta valve unidirectionale care asigura circulatia sangelui catre inima de jos in sus. Varicele apar atunci cand aceste valve isi pierd capacitatea de antireflux, iar venele se dilata, se umfla si capata o culoare albastruie.

Cauza principala a aparitiei varicelor este ereditatea. Factori precum statul indelungat in picioare, statul la birou, sarcina, obezitatea, imbatranirea, menopauza pot influenta evolutia acestei boli. Comparativ cu barbatii, femeile sunt mai des predispuse la aceasta boala.

In functie de evolutia bolii, se poate apela la: tratament medicamentos - recomandat pentru stadiile incipiente ale bolii; tratament chirurgical clasic – consta in indepartarea definitiva a venelor superficiale dilatate; tratament cu laser endovenos – consta in ocluzia venei superficiale dilatate si reprezinta o alternativa a tratamentului chirurgical clasic.

Tendinta generala in tratamentul varicelor este in favoarea tehnicilor minim – invazive, care permit pacientilor o refacere rapida. O astfel de tehnica este si cea cu laser endovenos – s-a dovedit o eficienta net superioara a acesteia comparativ cu tratamentul chirurgical clasic. Principalul beneficiu consta in efectuarea interventiei in conditii de ambulator, cu anestezie locala. Spre deosebire de tratamentul chirurgical clasic unde sunt necesare intre 3 si 5 zile de spitalizare post-operatorie, pacientul putand pleca acasa imediat dupa interventie nefiindu-i impuse restrictii dupa interventie. Daca ambele picioare sunt afectate de boala varicoasa, se poate face interventie pe ambele picioare, in cadrul aceleiasi proceduri.

Ca masuri de prevenire a aparitiei bolii sau de limitare a aparitiei leziunilor se recomanda o serie de actiuni corective, si anume:

  • Evitarea statului prelungit in picioare
  • Exercitii fizice regulate (de ridicare a picioarelor) pentru imbunatatirea circulatiei
  • Masaj al picioarelor in sensul drenajului venos
  • Purtarea ciorapilor / dresurilor medicinale in cazul persoanelor care stau in mod indelungat in picioare sau au o munca statica, de birou
  • Evitarea expenunerii prelungite la soare 
  • Regim alimentar bogat in fructe si legume pentru pastrarea unei greutati corporale constante